Wij heten u van harte welkom op deze website van de NVA Noord Brabant.

Wie zijn wij?

De Nederlandse Vereniging voor Autisme maakt zich al meer dan 30 jaar sterk voor mensen met autisme en hun familie.
Ons doel is de maatschappelijke positie van kinderen en volwassenen met autisme te versterken. Wij proberen een bijdrage te leveren aan de vermindering of de oplossing van de problemen waar kinderen en volwassenen met autisme mee te maken hebben.
De Nederlandse Vereniging voor Autisme is er voor alle mensen die met autisme te maken hebben. Wij beschikken over informatiemateriaal voor kinderen, ouders, partners, volwassenen, hulpverleners, familieleden van mensen met autisme en andere geïnteresseerden.
De Nederlandse Vereniging voor Autisme regio Noord Brabant is een van de grootste regio’s van Nederland.

U kunt op deze site allerlei activiteiten vinden die in uw buurt georganiseerd worden, ook kunt u de Nieuwsbrief downloaden of bekijken – deze staan vol nieuwtjes!

Het bestuur van NVA Noord Brabant

Wat is autisme?
Autisme is een aangeboren stoornis in de hersenen. Alles wat mensen met autisme zien, horen, ruiken etc. wordt op een andere manier verwerkt. Ze nemen de wereld in losse deeltjes waar.
Een serie foto’s in plaats van een film. Hierdoor kost het veel moeite om te begrijpen wat er gebeurt of bedoeld wordt. In deze onoverzichtelijke wereld zoek je natuurlijk structuur en veiligheid. Daardoor gedragen mensen met autisme zich soms anders en worden ze vaak niet begrepen door hun familie, klasgenoten of collega’s.

Autisme is een onzichtbare handicap, maar het heeft grote invloed op iemands leven. Autisme brengt ook sterke kanten met zich mee, zoals een goed oog voor detail en eerlijkheid. Met de juiste begeleiding kunnen veel mensen met autisme gewoon naar school, werken, thuis of zelfstandig wonen en zinvolle relaties met anderen hebben.

Autisme kent vele gezichten. Sommige mensen met autisme zoeken weinig contact met anderen. Anderen doen dit juist heel actief, maar vaak op een manier die ‘vreemd’ overkomt. Er zijn mensen met autisme en een (lichte) verstandelijke beperking maar ook mensen met een hoge intelligentie. Maar voor iedereen met autisme geldt dat het knap lastig is om te leven in een wereld die je niet begrijpt, en die jóu niet begrijpt. Ruim 1% van de Nederlanders – ongeveer 190.000 mensen – heeft een vorm van autisme. www.autisme.nl

Onder autisme verstaan we alle autisme spectrum stoornissen (ASS), zoals klassiek autisme, de stoornis van Asperger, PDD-NOS en McDD.


Meest recente berichten

Documentaire
"Op jezelf?"

DVD Op JeZelf?

Mede mogelijk gemaakt door: Vlechtwerk, John den Hollander, Koninklijke Auris Groep,
Stichting Met Andere Ogen
Geproduceerd door Wonderland Film

In deze film vertellen twee jongeren met autisme hoe zij hun studie op de universiteit en de Hogeschool aanpakken. Ze zijn ze op weg naar een zelfstandig leven en de invulling van hun carrière. De film laat op een openhartige, positieve manier zien wat de mogelijkheden voor jongeren met autisme en studeren zijn.

Stichting Met Andere Ogen >>