4 mooie routes in het Drents Friese Woud

Wandelen in de natuur vind ik een mooie hobby. Nou dat was vorige week zeker mogelijk.

Afgelopen week zijn mijn man en ik in Drenthe wezen kamperen. Heerlijk ieder jaar op het voor ons welbekende plek in Hollandsche Veld.
We waren 2 dagen eerder gekomen, omdat we ook ons willen acclimatiseren. Hierdoor zijn we ook in Hoogeveen in het centrum geweest. Nou winkelen is niet echt mijn ding, maar het was wel even “nodig”.

Eerlijk gezegd vond ik het centrum van Hoogeveen niet over geweldig, maar ik heb mijn boodschap bij de biologische zadenhandel kunnen halen.

Maar het gaat me toch meer om de camping en lekker wandelen. Ik heb lekker vanuit Diever 4x 30 kilometer gewandeld. Mijn man vind het niet erg om mij weg te brengen en op te halen. Altijd daarna op een terrasje zitten om thee te drinken en een ongezonde zoete lekkernij erbij.

Wapserveen, Wapseveld, en andere mooie stukken zo langs het water en veel over particuliere terreinen. Ik had het idee dat er speciale paden voor ons voorgemaaid was. Onderweg ook heel wat mooie natuurschoon getroffen welke toch wel redelijk uniek is.

De tweede dag richting Doldersum en Boschoord. Veel stukken waren erg ongelijk, welke lastig te bewandelen is, maar je krijgt er wel heel wat moois voor terug. Ik zit dan wel altijd met mijn slechte fijne motoriek. Dus ik moest het ook wel rustig aan doen. Anders verlies ik mijn evenwicht en het mooie van deze omgeving.

De derde dag richting Dwingerlerveld en Ruinen. Ohh wat is deze omgeving mooi en afwisselend. En zeker ook nog een vrij groot gebied. Daar ook nog bekende mensen getroffen en een stuk mee opgelopen.

Tja, de vierde dag lieten ze mij als natuurliefhebber ook niet vallen. Heel mooi richting Hoge Smilde in de buurt van heidevelden en het grote meer aldaar. Daar waar ze ook met zandwinning bezig zijn. Weer andere bekende mensen getroffen en gezellig mee gepraat. Bij een rustpunt kregen we gratis drinken (koffie, thee en een lekkernij erbij)

Ik had eigenlijk nog een dag een 40 willen wandelen. Maar ik heb me toch gehouden aan de 30. Want ik merkte wel dat ik dit jaar minder kilometers in de benen had als andere jaren. Ook omdat ik anders zo tegen de klok in moet lopen.

En daar had ik ook geen trek in. En ik had dan ook wel een uur eerder moeten vertrekken om prettig te kunnen wandelen. 4 x 30 kilometer is toch ook prima.
Ook op het oog dat ik vanaf 20 juni mee doe aan de jubileum 4 daagse in het Gooi.

Ik kreeg appjes van bekenden dat ze het wel van mij knap vonden om zo na de Achterhoek 4 daagse nog meer 4 daagse te gaan wandelen. En enkelen maakten zich zorgen of ik niet teveel doe. Nou daar probeer ik zeker mee op te passen. En ook door mijn eigen grenzen te zien. Gelukkig lukt dit al heel wat beter dan een 5 jaar geleden.

Toch merk ik wel dat ik geen 30 meer ben, maar dit jaar 60 jaar wordt. Maar ik hoop dat ik nog lang langere afstanden kan wandelen. Dan zie je veel moois in de natuur en andere mooie dingen.

Volgend jaar is deze Drents Friese Woud 4 daagse voor de 25e keer. En dan hoop ik er weer bij te zijn.

Ik heb zelf liever korte vakanties, welke niet te ver weg hoeft te zijn dan een hele lange. Dat bevalt me ook veel beter. Dus over een paar weken weer een kleine week. En in augustus ook een kleine week. Ik mis dan toch ook wel onze lieve diertjes.

Dit delen