Kies hieronder uw locatie om informatie over het desbetreffende AIC (Autisme Informatie Centrum) te zien. U vindt hier ook de activiteiten die georganiseerd worden door het AIC.

AIC

Wat is het Autisme Info Centrum?

Het Autisme Info Centrum NVA is het informatiecentrum voor (ouders en partners van) mensen met autisme. Het is een onderdeel van de NVA en de centra worden bemand door een groep enthousiaste vrijwilligers.

Vrijwilligers

Onze vrijwilligers zijn mensen met autisme en ouders of partners van mensen met autisme, ervaringsdeskundigen dus.
Ook vrijwilligers hebben de mogelijkheid tot het volgen van trainingen die zowel lokaal, regionaal dan wel landelijk gegeven kunnen worden. Alle AIC’s hebben een coördinator waar de vrijwilligers zaken kunnen bespreken die men tegenkomt tijdens het werk als AIC vrijwilliger.

Bij AIC’s die tijdelijk geen coördinator hebben, treedt het bestuur op als contactpersoon voor de vrijwilligers.
De lijnen naar het regiobestuur zijn kort en helder. Alle vrijwilligers zijn vrij om contact op te nemen met het regiobestuur.
In de regio zijn er geen betaalde functies. Iedereen is vrijwilliger, ook de bestuursleden.

Samenwerking

De AIC’s werken samen met o.a. MEE. U bent van harte welkom bij ons met vragen, maar onze vrijwilligers zijn geen professionals. Mochten onze vrijwilligers geen antwoord op de vraag hebben, dan zullen ze proberen contact op te nemen met een externe organisatie, waar de vraag zal worden weggelegd om een antwoord te krijgen.

Wat biedt het Autisme Informatie Centrum?

Lotgenotencontact

De kracht en de eigenheid van het Autisme Info Centrum ligt in het lotgenotencontact: ouders en mensen met autisme kunnen leren van elkaars ervaringen bij hun aanpak thuis en bij hun zoektocht naar goede hulp.  Bovendien helpen zij elkaar bij het vinden van informatie. Lotgenotencontacten zijn er op diverse plaatsen in de regio, en zijn vrij toegankelijk, ook als u geen lid bent van de NVA.

Inloop momenten – thema-ochtenden / avonden

Het is mogelijk om tijdens de reguliere openingstijden bij het AIC binnen te lopen om met de aanwezige vrijwilligers ervaringen uit te wisselen of aan hen vragen te stellen over zaken rond­om autisme. Voorbeelden van vragen zijn: “wat is autisme?”, “Mijn kind/man heeft waarschijnlijk autisme, wat moet ik nu doen?” of “Welke school zou goed zijn voor mijn kind?”, enzovoorts. Het is natuurlijk ook mogelijk om uw vragen telefonisch of via e-mail te stellen aan het desbetreffende AIC. De mailadressen staan vermeld op de infobutton van het AIC. Doordat wij neutraal en transparant zijn zullen wij altijd meerdere aanbieders voorstellen, zodat u daar zelf een keuze uit kunt maken.

Regelmatig worden er door de gehele regio thema-ochtenden en avonden georganiseerd. Tijdens dit evenement wordt er dieper ingegaan op een bepaald thema. Tijdens deze evenementen kan een spreker worden uit genodigd, maar ook kan er door middel van een film meer informatie worden gegeven. Tevens zal er ruimte zijn om vragen te stellen of om eigen ervaringen te delen. Ook de inloopmomenten – thema-ochtenden / -avonden zijn voor iedereen toegankelijk, lidmaatschap van de NVA is ook hierbij geen vereiste.

Bron van informatie

Er is een mediatheek met onder andere boeken, brochures, artikelen en Dvd’s . Op deze website  wordt een grote hoeveelheid informatie geboden over allerlei onderwerpen die betrekking hebben op autisme en welke hulp u kunt krijgen. Ook bij u in de regio. In de agenda staan alle evenementen die gegeven gaan worden in de regio. Aanmelden voor een evenement kan via deze website.

Heeft u vragen, stel deze aan een AIC bij u in de buurt, of stuur een mail naar secretaris@nva-nb.nl