Anders eten….. toch ook wel wennen

Het anders eten, wat je niet gewend bent, heeft toch behoorlijke impact op mij.

Afgelopen week ben ik naar de gewichtsconsullente geweest. En moet nu heel anders eten, dan dat ik gewend ben. Uiteraard wil ik mij daaraan houden, want zowel mij gewicht als cholesterol moet naar beneden. Dit wegens gezondheidsrisico. En ik toch extra risico heb, omdat ik een kleine VSD heb.

Het bewegen doe ik in principe al. Dus dat is het probleem niet. Ik loop regelmatig en beweeg ook genoeg door mijn hardlopen, zwemmen, fysio actief en af en toe fietsen. Maar als je de overgang net achter de rug heb, of je zit in de overgang, schijnt je cholesterolwaarden te stijgen.

En wegens mijn VSD, is dit een extra impact op mijn gezondheidsrisico.

Het is wel wennen, dat anders eten. Normaal nam ik ‘s morgens een halve liter zuivel (halfvolle of karnemelk) met fruit. En als ik melk had, maakte ik daar custard of griesmeelpap van met zoetstof.

En nam ik 4 boterhammen met beleg, fruit en knabbelgroente mee, waar ik de hele dag mee deed.

‘s Avonds de warme maaltijd met aardappelen groenten en vlees.

Nu is het zo dat ik in plaats van custard of griesmeelpap, meer biogarde, magere Griekse yoghurt, kleine beetje ongezoete onbewerkte muesli met lijnzaad en fruit neem. Ook magere yoghurt of magere kwark is goed. Maar dan geen halve liter, maar ¼ liter.

Slechts 2 sneden brood met magere kaas (30+) een gekookt ei en een handje vol noten meeneem. Uiteraard ook knabbelgroente en fruit.

‘s Avonds minder aardappelen of minder pasta/rijst en weer een beetje magere of halfvolle zuivel.

Het vlees gebakken in rijstolie. En in plaats van halvarine grasboter…..

Ook iedere dag 10mg. Vitamine D slikken. Dat doe ik met het warm eten. Oh ja, ook meer kruidenthee’s drinken in plaats van gewone thee. Ook die met een smaakje zijn blijkbaar ook niet altijd goed, in verband met de theïne. (Zelfde soort stofje als cafeïne). En ook meer water drinken. Voor mijn schijnt anderhalve liter per dag niet genoeg.

Voor mij toch wel een impact. En of ik dan ook dan met hele kleine beetjes ga afvallen, dat hoop ik. Het afvallen hoeft voor mij niet snel te gaan, want dan krijg je 10 kilo eraf en 20 kilo erbij……

Ik voel me momenteel wat somber en eenzaam. Of het nieuwe eten even een te grote overgang is, of hierdoor toch een andere structuur. Of dat het toeval is. Ik weet het niet. Waarschijnlijk geeft het nieuwe eten toch ook veel prikkels waaraan ik moet wennen.

Uiteraard hoop ik dat het “nieuwe eten” mij ook veel beter ga voelen.

Misschien voel ik me momenteel ook niet echt lekker, door de drukte?  Ik weet het antwoord voor mezelf nog niet.

Hebben jullie daar ervaring mee.

Dit delen