Autisme en vakantie

In de zomermaanden hebben de meeste mensen een paar weken vakantie. Sommigen gaan op vakantie, naar het buitenland of juist in eigen land. En sommigen zijn vrij van hun werk, maar blijven lekker thuis, in hun vertrouwde omgeving.

 

Veel mensen kijken uit naar hun vakantie

Veel mensen kijken al maanden uit naar hun vakantie. Lekker even niets hoeven of juist tijd hebben voor de dingen waar je normaal nooit aan toe komt. Veel mensen moeten hard werken gedurende de week. Misschien kost werk je wel heel veel stress. En in de vakantieperiode wordt er vaak nog meer van je verwacht, omdat je collega’s ook met vakantie gaan en iemand in die tijd het werk moet doen.

 

Vakantie kan ook lastig zijn

Voor mensen met (kenmerken van) autisme kan die vakantieperiode daardoor juist extra lastig zijn. Hoe is dat voor jou, hoe ervaar jij de vakantieperiode?

 

Als je de vakantieperiode als lastig ervaart, komt dat vaak doordat je routine weg valt. Je staat ineens later op en je hoeft niet te gaan werken. Misschien eet je op andere tijden en doe je andere dingen in je vakantie. En ook al zijn het leuke dingen, die je zelf mee hebt uitgezocht, dan nog kan de vakantieperiode onwennig en lastig voor je zijn. Omdat alles anders gaat.

 

Hoe maak je de vakantieperiode fijner voor jezelf

Wat kun je doen om de zomermaanden goed door te komen op je werk en tijdens je vakantie?

 

Op je werk

  • Zet de afwezigheidsassistent van je mailprogramma een dag voor je vakantie al aan en laat het een extra dag aan. Op die manier heb je de laatste dag voor je vakantie tijd om de laatste dingen af te handelen, zonder dat mensen verwachten dat je nog wel wat extra dingen oppakt. Na je vakantie heb je dan die eerste dag tijd om je mail op orde te brengen en je taken op een rijtje te zetten, zodat je met overzicht weer kunt beginnen aan je werk.
  • Bespreek met je team voor de vakantieperiode wie wat wanneer gaat oppakken. Als het duidelijk is voor iedereen, en dus ook voor jou, wat er in de vakantieperiode wanneer van je verwacht wordt, heb je overzicht. En door overzicht te creëren, krijg je rust.
  • Gun jezelf de tijd om op je werk dingen uit te zoeken bij taken die je normaal niet uitvoert. Zeg tegen je collega of klant dat je het antwoord niet hebt, maar dat je het uitzoekt. Zoek het daarna zo goed mogelijk uit en informeer degene met de vraag. Je hoeft niet alles meteen te weten.

 

Tijdens je vakantie

  • Maak een planning voor de dingen die je wilt doen in of op je vakantie. Maak deze planning niet te strak en te vol, er dient voldoende ruimte te zijn om de relaxen en de dingen te doen die je leuk vindt om te doen.
  • Op vakantie plannen wij vaak 1 activiteit per dag, denk dan bijvoorbeeld aan het bezoeken van een stad in de regio waar we zijn. We kijken dan vooraf wat er te doen is in die stad en omgeving. En bepalen dan wat we zeker willen bekijken en wat we eventueel nog kunnen doen als we extra tijd hebben.
  • Plan ook één of meerdere dagen dat je niets hoeft, ook niet op vakantie. Het gevaar van een volle planning is dat het gaat voelen als van alles moeten, terwijl dat natuurlijk niet de bedoeling is in je vakantie.
  • Maak een lijstje voor jezelf van de dingen die je kunt doen in lege tijd. Denk dan aan spelletjes, een boek lezen, een puzzel maken, een wandeling maken, muziek luisteren, badmintonnen, etc. Zorg ervoor dat er op je lijst dingen staan die je met anderen kunt doen en dingen die je alleen kunt doen. En neem de juiste dingen hiervoor mee op vakantie. Het is fijn om in lege tijd een lijstje te hebben van dingen die je kunt doen, in plaats van dat je het dan nog moet gaan verzinnen.

 

Heb jij nog goede tips over hoe je met de vakantieperiode om gaat. Laat het me weten in een reactie of stuur een mail naar info@lekkerinjevelmetautisme.nl

 

Misschien blijf je wel thuis dit jaar en wil je met je (kenmerken van) autisme aan de slag? Wil je leren hoe je van je vermoeidheid en stress af kunt komen? Neem dan contact met me op voor een gratis sessie. In ± 30 minuten kun jij vertellen waar je tegenaan loopt en ik vertel hoe ik je kan helpen.

 

Je gratis sessie houden we online of in mijn praktijk in Best. Vraag jouw gratis sessie nu aan, dan neem ik contact met je op om een afspraak te maken.

 

Geniet van je vakantie!

Dit delen