Autisme en veranderingen

Goed omgaan met veranderingen is vaak best lastig als je jezelf herkent in (kenmerken van) autisme.

Veranderingen brengen meestal onduidelijkheid, onrust en nieuwe manieren van dingen doen met zich mee. Nadenken over komende veranderingen en omgaan met de nieuwe situatie door veranderingen, kost veel energie en veroorzaakt daardoor vaak vermoeidheid en stress.

 

Veranderende functie

Wanneer bijvoorbeeld je functie op je werk verandert, of de indeling van jouw functie binnen een afdeling, ontstaan er allerlei vragen. Daarnaast heb je door veranderingen vaak het gevoel dat je het overzicht en de controle kwijt bent, terwijl dat normaal juist helpt om de balans te houden.

Hoe ga jij om met dit soort veranderingen, wil je me dat laten weten in een reactie?

 

Wat kun je doen voor duidelijkheid en overzicht

De volgende dingen kun je uitproberen om weer duidelijkheid en overzicht in je taken te krijgen. Dit zijn voorbeelden van diverse klanten uit mijn praktijk.

 

  • Noteer in hoofdlijnen de taken van je (nieuwe) functie.
  • Schrijf daar bij wat je al kunt en wat je nog mag leren.
  • Noteer welke dingen goed bij jou passen en wat nog een uitdaging voor je is.
  • Werk de lastige dingen verder uit, eventueel samen met een collega of je leidinggevende. Zodra je overzicht hebt van wat je nog mag leren, heb je duidelijkheid en dat geeft rust.
  • Probeer een tijdschema te maken van hoe lang je de tijd hebt om een nieuwe taak te leren. Vraag indien nodig om informatie van je leidinggevende.
  • Plan tijd in om je nieuwe taken te leren. Bepaal of je mee kunt kijken met een collega, of je een e-learning kunt volgen of een ander soort training. Plan dit in je weekschema in, zodat je er de ruimte voor hebt om de nieuwe taken op te pakken.
  • Vind je dit (onderdeel) lastig, overleg met een collega of leidinggevende wat of wie je hierbij kan helpen.

 

Het is normaal om tijd nodig te hebben

Het is normaal om bij veranderende taken op je werk de tijd nodig te hebben om je aan te passen. En om van de nieuwe taken te leren hoe je de moet doen.

Gun jezelf dan ook die ruimte. Krijg je hier een half jaar voor, zorg dan dat je de benodigde stappen inplant. Maar je hoeft er dan natuurlijk niet voor te zorgen dat je binnen 2 maanden alles weet. Dat gaat niet en het is niet nodig.

 

 

Plan het inwerken en leren in

Maak een schema voor het inwerken en leren. Houd er hierbij rekening mee dat je voor een onderdeel wellicht wat extra tijd nodig hebt, dus plan uitloop in. Check regelmatig waar je staat in dit leertraject.

En bespreek eventuele problemen met anderen, zij kunnen vaak met een frisse blik mee kijken en je tips geven waar je zelf nog niet aan gedacht had.

 

Werkgevers hebben vaak een potje voor coaching

Wist je trouwens dat werkgevers vaak een potje hebben voor medewerkers dat gebruikt kan worden voor persoonlijke coaching en trajecten zoals Rust en balans op je werk?

Ben jij wel klaar met het gebrek aan controle en overzicht bij veranderingen op je werk? En die vaak aanwezige vermoeidheid en gebrek aan energie? Kun jij hierin wel wat hulp gebruiken? Of kan ik je helpen bij het in gesprek gaan met je leidinggevende?

 

Gratis ont-stress sessie

Vraag dan nu jouw gratis ont-stress sessie aan! In deze ont-stress sessie bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe ik je daarbij kan helpen. Jouw ont-stress sessie van ongeveer 30 minuten houden we in mijn praktijk of via Zoom.

 

Vraag jouw sessie aan via https://www.lekkerinjevelmetautisme.nl/ont-stress-sessie/

Dit delen