Autismecongres NVA 2018

Ieder jaar wordt dit congres in het Beatrixtheater te Utrecht gehouden.

Sinds een paar jaar heb ik mij eens een keer ingeschreven voor het congres van het NVA. Het bleek een hele lange dag te worden. ‘s morgens al om 5.30 uur het bed uit om op tijd met de trein weg te gaan. Want alles begint rond 9.30 uur.

Eerst was het gelukkig rustig in de trein, maar naarmate de reis vorderde werd het steeds drukker. Ook het overstappen in Arnhem door verschillende mensen ging in een haastig tempo. Ik kon op het perron blijven, maar dan moest ik toeslag betalen. Twee minuten later ging op een andere perron ook een trein richting Utrecht. En dat heb ik dan gedaan.

Ik was al een langere tijd niet meer in Utrecht geweest. Rond het stationsgebouw is er sinds die paar jaar veel vernieuwd. Hierdoor moest ik wel even de weg vinden, richting het Beatrixtheater. Maar al snel had ik door dat ik niet richting Hoog Catharijne moest lopen, maar richting de Jaarbeurs.

Net alsof de duvel mee speelde kon ik de app niet open krijgen, maar gelukkig had ik de email ook nog waar mijn ticket ook op vermeld stond. Dus op deze wijze kon ik erin komen.

De eerste lezing vond ik wel interessant. Vooral hoe men autisme is ontdekt. En dat er in 1936 de eerste Nederlander waarbij autisme is gediagnosticeerd. En zo werd de geschiedenis doorlopen van toen naar hoe nu autisme is. De NVA bestaat nu 40 jaar.

Ook de andere lezingen waren zeker niet verkeerd. Ik vond wel dat het wel erg veel op een dag. Want al met al duurde het tot 15.30 tot 16.00 uur. En dat is best wel een lange zit. Ondanks dat er ruime koffie- en lunchpauze waren inbegrepen. Tijdens dat heb ik de stands bezocht. Wel heb ik het idee dat er paar jaar geleden meer stands waren dan dit keer. Er waren voor mij maar een enkele stand echt interessant voor mij.

Het was wel even fijn dat je gebruik kon maken van de stilte ruimte. Daar was ik ook wel aan toe zo tussen door.

De lezingen van 25 minuten vond ik ook lang genoeg, anders wordt het zo langdradig. En dat geeft mij dan ook veel prikkels. Sommige hadden moeite om aan de tijd te houden. En de regisseurs die dit congres leidden, hielden ook niet altijd heel exact aan de tijd. Ik vind toch wel belangrijk dat ze wat aan het schema houden. Dat geeft nl. een houvast en voor mij ook minder negatieve prikkels.

Op de terugweg met de trein was het vele malen drukker dan vanmorgen. Dat gaf ook nog wel veel prikkels.

En dus ook erg vermoeiend.

Toen ik thuis kwam, was ik ook aardig leeg gezogen.

Ik was rond 18.00 uur thuis.

Dit delen