Belfobie

Een heleboel mensen zullen het onzin vinden. Maar ik durf geen telefoon op te nemen of zelf te bellen.
Ik wil je in deze blog graag laten zien wat voor belemmering het is voor mij.

Ik heb een half jaar bij een tandtechnicus gewerkt, waar ik onder andere de telefoon moest opnemen. Ik heb pas na een paar weken fulltime werken de telefoon op durven te nemen. Zij hebben mij over die drempel geholpen, tot ik daar ontslagen werd i.v.m. ruzie.
Sindsdien durfde ik de telefoon opnieuw niet meer op te nemen.

Helaas is dit tegenwoordig een grote belemmering, ik werd vaak gebeld door bedrijven waar ik sollicitaties naar toe had gestuurd. Helaas durfde ik dan de telefoon niet op te nemen, waardoor ik die baan weer aan me voorbij moest laten gaan.

Nu werk ik bij de Albert Heijn en ook daar gaat de telefoon vaak. Als ik me op dat moment redelijk goed voel durf ik de telefoon wel op te nemen, omdat ik dan vaak de telefoon aan een collega kan geven als ik niet weet wat ik moet zeggen.
Ook moet ik wel eens naar collega’s bellen om wat te vragen en dit lukt me dan ook.
Op het werk kan ik een masker opzetten en durf ik dingen die ik in het dagelijkse leven niet durf! Dit komt denk ik ook doordat ik dan in een vertrouwde omgeving ben met mensen die weten waar ik last van heb en die de telefoon van mij over kunnen nemen mocht dit nodig zijn.

Zelfs als mijn familie of vrienden mij bellen durf ik 9 van de 10 keer niet op te nemen. Ondertussen weten ze allemaal wel van mijn belfobie en bellen ze me ook niet zo vaak meer. En als ze bellen en ik durf op te nemen weten ze dat ik niet erg spraakzaam ben.

Waarom ik de telefoon niet durf op te nemen? Ik heb werkelijk waar geen idee! Als ik zie dat iemand mij belt krijg ik enorm veel stress. Ik ben altijd bang dat ik niet weet wat ik moet zeggen en dat ik dichtklap.

De meeste mensen vertellen mij dan dat bellen het fijnste is wat er is. Je ziet degene niet met wie je aan het bellen bent. Maar helaas na al die jaren durf ik het nog steeds niet.

Er zijn gelukkig een heleboel cursussen voor, dat is enorm fijn.
Maar helaas durf ik ook daar niet heen! Mijn medicatie heeft me enorm geholpen bij een heleboel angsten, maar mijn angsten zijn nog niet helemaal verdwenen.

Daarom vind ik whatsapp de oplossing van de eeuw! Via social media heb ik totaal geen last van mijn angsten, dan kan ik nadenken over wat ik wil zeggen.

De telefoon opnemen en ergens alleen heen gaan waar ik nog nooit eerder ben geweest zijn mijn grootste angsten. Hier zit ik natuurlijk enorm mee. Maar ondertussen heb ik er wel mee leren leven. Ik hoop dat deze angsten ooit nog helemaal zullen verdwijnen, dat zal mijn leven een stuk makkelijker maken!

Dit delen