Coaching met paarden

Bang om te falen en andere angsten, waarbij depremerende gevoelens dan hoogtij vieren, ken ik zeker wel.

Mijn begeleidster bleek weleens contact te hebben met iemand die met mensen en paarden werkt. Dit dus coachen via paarden.

In een weiland waar de paarden staan, had ze enkele houten bankjes staan waar je plaats dient te nemen. Met de paardencoach eerst in gesprek gaan, en kon je daarna naar het paard gaan welke ze noemde. Je kon zelf kiezen, op welke wijze je dat deed.

Ik stond op en liep heel rustig al babbelend tegen betreffend paard naar dat paard toe. Dat beest reageerde gelijk op mij, alsof het wel fijn vond. Ik heb het bij 3 paarden mogen doen. Op een gegeven moment “palmde” het om mij heen. Dit gebeurde bij de eerste paard in de vorm dat zij haar hoofd naar mij toekeerde.

Bij de tweede en derde, wie in een ander deel van het weiland stond drukte hun grote lijven zachtjes tegen mij aan. Maar ook dat ze mij gingen aankijken en met hun neus tegen mij schouders legde.

Alle drie paarden deden dit al multitaskend, nl. het gras eten en op hun manier liefkozing geven.

De coach had mij wel vaker langs hun huis gezien, met mijn oppashond, omdat ze ook nog 2 enthousiaste vrouwelijke labradors hebben. En die weten mij en mijn oppashond wel te vinden. Deze hebben weleens lekkere hondenkoekjes van mij gehad.

Het was voor mij een aparte gewaarwording. Bang voor dieren, ben ik meestal niet. Ik ben een type die juist genegenheid zoekt bij dieren. Hierbij probeer ik in de gaten te krijgen, of ze die genegenheid waarderen of niet.

Hierbij is het wel zo, dat na enige tijd het paard aangeeft, dat het genoeg heeft gehad aan genegenheid en dat deze dan hun eigen gang wilt gaan. Dat heeft schijnbaar bij mij lang geduurd, voordat ze “genoeg” van mij hadden. Dat doen ze niet door vreselijk te trappen, maar door even van me weg te lopen.

Het is de bedoeling dat ik hierdoor meer zelfvertrouwen krijg, en dat ik heus wel waardevol ben. Zeker de manier hoe ik dieren benader.

Nu is het wel zo, tenminste dat denk ik, dat dieren wel heel anders zijn dan mensen. En ieder dier is ook verschillend. Maar het schijnt dat paarden meer vermogen hebben om je meer zelfvertrouwen te geven.

Deze ene consult, heeft achteraf toch meer nawerking bij mij gehad dan dat ik dacht. En dat is zeker niet negatief. Waarschijnlijk ga ik nog meer van dit soort consulten doen, om minder faalangstig te zijn. Kijken of het werkt.

http://www.hippischetrainingen.com/home

Dit delen