Denken en piekeren
Vorige week had ik het weer eens een keertje. Ik heb het niet vaak, maar als ik het heb, kom ik er ook bijna niet vanaf. Waar ik het over heb? Over denken en piekeren.
En dan vooral als je in je bed ligt, eigenlijk al net iets te laat en je echt wilt gaan slapen, anders ben je morgen al moe wanneer je opstaat.
Denken en piekeren
Dan begin je te denken en te piekeren. Over van alles en nog wat. En kun je bijna niet meer stoppen met denken. Daardoor kun je niet slapen. En als je overdag van die denkperiodes hebt, dan kun je bijna niets anders meer doen. Dan blijf je hangen in je gedachtes en ga je steeds verder van het pad af waarop je bezig was.
Herken jij dat ook bij jezelf? Dat je begint te denken en piekeren over iets en dat je dan bijna niet meer kunt stoppen?
Plan A en B bedenken
Ik hoor regelmatig van mensen met (kenmerken van) autisme dat zij dit wel herkennen. Dat maar blijven denken. Steeds maar een plan A en B bedenken. En dan voor plan A ook weer een plan A en B voor de vervolgstap. En zo ook voor plan B. En sommigen gaan zelfs voor plan A – A weer de vervolgstap bedenken.
Op die manier kun je blijven hangen in wat je steeds bedenkt. Dat kost bergen met energie en meestal brengt het je niet heel veel verder. De dingen die je wilt doen die blijven liggen.
Denken kan ook steeds in kringetjes zijn, die steeds negatiever worden. Waardoor je zelf gaat geloven dat het echt nooit meer goed kan komen. Terwijl als je er even van een afstandje naar kijkt, dan zal je zien dat er best wel een positieve oplossing is.
Wat te doen bij denken en piekeren
Probeer de volgende tips uit, om niet in het denken te blijven hangen:
- Wanneer ik in bed lig te denken en maar niet in slaap kom, ga ik vaak even naar beneden iets anders doen. Dit doe ik maar heel kort, bijvoorbeeld 5-10 minuten. Ik lees even een stukje in een fijn boek, ik doe even een spelletje op mijn telefoon, ik drink een glas water of loop een beetje door het huis. Hiermee haal ik mezelf uit dat denken. Daarna begin ik opnieuw met mijn (korte) ritueel van naar bed gaan.
- Wanneer je denkt over hoe situaties gaan verlopen, probeer dan stapje voor stapje vooruit te denken en niet te veel tegelijk. Bedenk alleen plan A en plan B. Ga niet verder nadenken over de volgende stap. Die volgende stap kun je bedenken wanneer je weet of het plan A of plan B geworden is.
- Heb je een denkblokkade, probeer alert te zijn en te filteren waar je precies over nadenkt. Schat de situatie in en bepaal of jij iets kunt doen aan de situatie. Indien je iets kunt doen, zoek dan een passende oplossing voor het deel waar jij invloed op hebt. Wanneer je de oplossing gevonden hebt, kun je adequaat reageren en is de situatie vaak opgelost.
- Vraag hulp aan iemand die je even van een afstandje naar je probleem kan laten kijken. Wanneer je (samen met iemand) van een afstandje kijkt, die je vaak wel een goede oplossing.
Heb je hulp nodig?
Ben jij ook op zoek naar een manier om goed met je gedachtes om te gaan? Maar lukt het nog niet zo goed om de bovenstaande tips zelf toe te passen?
Maak dan een afspraak voor een gratis online ont-stress sessie. Daarin bespreken we hoe jouw denkpatronen zijn en hoe je hier een positieve draai aan kunt geven. Meld je nu hier aan : https://www.lekkerinjevelmetautisme.nl/ont-stress-sessie/.