Ik heb er nu al genoeg van, van al dat tingeltangel van Kerst

Aan het eind van ieder jaar is Kerst een vooraanstaand iets.

De dagen worden korter, en nu met de neerslag van vorige week, lijkt het wel alsof het nog langer donker blijft.
Overal hoor ik kerstliederen en geklingel en geflikker van kerstversieringen. Het lijkt wel alsof de commercie steeds meer wordt rond kerstfeest. Op de radio, tv en andere media is ook heel veel aandacht omtrent Kerst.
Op diverse plaatsen worden kerstmarkten georganiseerd waar meestal veel mensen op af komen. Schijnbaar zijn dit soort markten erg in trek.

Ik was vorige week voor een wandeltocht in Rekken, waar ook een kerstmarkt is. Voor mij gaat het zuiver rond het wandelen en lekker van de natuur genieten. Er was de dag ervoor veel sneeuw gevallen, waardoor de omgeving een extra iets kreeg.
De finish van deze wandeltocht was ook midden op de kerstmarkt in een grote tent. Wat ik zo gauw zag, was het verkoop van fietstassen, auto onderdelen, kaarsen en kerstartikelen. En niet te vergeten standjes waar je eten en drinken kan kopen. Er liep daar nog een verklede man in een kerstmannenpak wie probeert de sfeer op deze markt te verhogen. Persoonlijk vond ik er niets aan en het was ook redelijk druk.

Donderdag had ik vanuit mijn vrijwilligerswerk nog een kerstmarkt waar ik zelf een kerstpakket kon samenstellen. Bij de ingang kreeg je muntjes en iedere munt kon je inwisselen voor een artikel. Die middag had daar flink gesneeuwd en deze later veel van was weggesmolten. Dus de weg daar was kleddernat. Ook wegens de drukte heb ik vrij vlot de munten in kunnen wisselen en een pakket samen kunnen stellen met allerlei lekkere dingen, waar mijn man ook wat aan heeft.

Ik was blij dat ik weer thuis was. Gelukkig had ik er verstandig aan gedaan om geen gebruik te maken van de kerstgala-avond vanuit mijn werk. Dat was me al met al ook veel te druk af door al die prikkels rond dit kerstgebeuren. Zeker als ik de volgende dag gehoord had, dat er zeker een paar honderd op dit galafeest op af was gekomen en ook zeer geslaagd was. Mooi voor de organisatie, maar dit is niet mijn ding. Ik weet dat ze ook heel veel werk hebben gehad, om dit feest te kunnen realiseren.

Ik zal zeker wel het kerstpakket ontvangen, welke ik vanuit mijn werk krijg en ga nog wel een kleine bijeenkomst van waar niet meer dan ongeveer 15 mensen komen, welke vanuit mijn werk of vrijwilligerswerk wordt georganiseerd. Dit mits er niet teveel lichtjes geflikker of harde geluiden zijn. Maar ik blijft daar zeker niet te lang.

Regelmatig distantieer ik hiervan en dat heb ik ook nodig. Ik trek me regelmatig van dit soort situaties terug, waardoor ik mezelf nog goed kan handhaven en mijn eigen rust bewaren. Maar het lijkt soms wel alsof het ieder jaar die kerstprikkels steeds meer wordt, waardoor ik mijn eigen ding kan doen, steeds moeilijker wordt.
Daar kwam dit jaar natuurlijk bij, dat we afgelopen weken ook diverse dagen slecht weer hebben gehad, dus dat zal zeker ook een rol hebben gespeeld.

Volgende week is er oud en nieuw gebeuren. Dat duurt gelukkig minder lang. Maar ik verlang eerlijk gezegd nu naar het mooie voorjaar.

Dit delen