Het nieuwe normaal, wat is dat?

Het einde van de Corona-maatregelen is aangekondigd. Vanaf nu kan en mag er weer veel.

 

Wij hebben genoten van de rust

Als je met (kenmerken van) autisme, net zoals wij binnen ons gezin, de afgelopen tijd als lekker rustig hebt ervaren, kan dat best wel even lastig zijn. Je hoort over de term ‘nieuwe normaal’, maar wat is dat dan, een nieuw normaal? Hoe ziet dat er dan uit?

Onze kinderen en wij hebben genoten van de rust de afgelopen (bijna) twee jaar. En we merken dat we niet zomaar weer terug willen naar hoe het voor de Corona-uitbraak was.

 

Lastig om alles te doen wat van je verwacht wordt

De oudste (autisme/ASS) gaat al weer een jaar ongeveer redelijk ‘normaal’ naar school. Hij zit in de examenklas, dus voor hem gaat de ritme van school gewoon door zoals gepland.

We merken bij hem dat sinds de lockdowns voorbij zijn, hij best wel moeite heeft om alles te doen wat er van hem verwacht wordt. Om volledig naar school te gaan, huiswerk en allerlei opdrachten te maken en om te leren voor toetsen. Terwijl dit natuurlijk een belangrijk (examen-)jaar is. Hij gaat dus wel goed naar school en doet zijn ding, maar hij klaagt over vermoeidheid en dat het allemaal veel is.

 

Eén afspraak in het weekend is meer dan genoeg

Ook bij de jongste (autisme/ASS) merken we het effect dat het ‘gewone’ leven weer opgestart wordt. Ook hij heeft hier moeite mee. En waar we vroeger vaak meerdere dingen in een weekend te doen hadden, vindt hij het nu lastig om één afspraak in het weekend te hebben. Hij heeft die tijd echt nodig om uit te rusten van de (school)week. Het kost allemaal wat meer moeite merken we.

Zelf letten we ook goed op hoe vol we onze agenda’s plannen. Zoals gezegd hebben we met z’n vieren genoten van de rust tijdens de lockdowns, en beginnen we pas net weer voorzichtig op te starten met het afspreken met anderen.

 

Zoeken naar hoe het werkt voor ons

En ik merk dat het echt weer even zoeken is naar hoe werkt het voor ons. We hebben allebei wel weer zin om met anderen af te spreken, maar we willen ook de rust in huis bewaren en voldoende tijd voor en met elkaar hebben.

 

Een paar dingen die voor ons goed werken:

 

– Zeg niet meteen ja op een uitnodiging. Je mag best even nadenken en bekijken of een uitnodiging op dit moment bij je past en of je er ruimte voor hebt om ja te zeggen.

– Houd je van wandelen, spreek dan af om samen te gaan wandelen in plaats van statig binnen te gaan zitten, zoals je vroeger misschien regelmatig deed.

– Spreek in kleine groepjes af, in plaats van dat je hele huis vol zit. In een klein groepje kom je vaak tot fijne gesprekken en heb je echt de tijd voor elkaar.

 

Lastig om een ‘nieuw normaal’ te vinden

Vind jij het met jouw (kenmerken van) autisme lastig om voor jezelf een ‘nieuw normaal’ te vinden? En ben je op zoek naar manieren om je grenzen daarin te (her)kennen en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken?

Maak dan een afspraak voor een gratis ont-stress sessie. Daarin bespreken we waar jij tegenaan loopt in het vinden van je ‘nieuwe normaal’. En we kijken hoe ik je hierbij kan helpen. Meld je nu hier aan : https://www.lekkerinjevelmetautisme.nl/ont-stress-sessie/.

Dit delen