Het voorjaar komt er weer aan, toch even wennen

Het is toch ieder jaar verschillend wanneer het voorjaar echt aantreedt. Maar de datum op de kalender wanneer het voorjaar meteorologisch begint is praktisch op dezelfde datum.

Een paar weken geleden vond ik het toch behoorlijk koud. Echt nog dikke kleding en dikke jassen aan met sjaals, handschoenen en soms de muts erbij aan
Zo rond Pasen was het ook nog niet echt warm. We hebben weleens paasdagen gehad waarbij het voorjaarszonnetje hoog aan de hemel scheen.

Nu dit weekend is het echt warmer geworden. Ook zie ik al veel meer het speenkruid, bosanemoontjes, ereprijs etc. Ook kieviten al getroffen en nog wel meer wat bij het voorjaar hoort.

Afgelopen week heb ik de aardappelen in de grond kunnen doen, evenals de tuinbonen.
De rest volgt.

Toch vind ik na de omschakeling van de winter- naar de zomertijd toch daarnaast ook wennen aan het warmere weer en dat je dunnere of mindere kleding aan kan trekken. Ik transpireer ook meer. Want als het eenmaal warmer wordt, dan merk ik gelijk dat ik ook meer transpireer.

En dan voel ik mij vaak wel vies. Het is alsof je jezelf continue ruikt. Of te wel stinkt. Ondanks dat je je regelmatig verschoond en deodorant etc. Gebruikt.

Ondanks dat vind ik het voorjaar wel mooi. Het is langer licht en dan kan je ook, als je wilt wandelen, fietsen of joggen meer buitenaf dit doen. Lekker tuinieren.

Afgelopen weekend heb ik weer in mijn voor- en achtertuin kunnen werken. En ik kreeg complimenten dat onze tuin er zo vrolijk bij ligt. Dit met al die voorjaarsbloeiers. Ik houd ook van vrolijke kleuren.

Het is ook de overgang van winter activiteiten en zomer activiteiten…….. Zoals de EHBO-cursus welke ik volg, moet ik nog een aantal weken volgen totdat ik alle EHBO-lessen heb gehad. Terwijl nu al het tuinseizoen is aangebroken. Dan moet ik oppassen dat ik niet te veel ga doen.

Het kriebelt om de moestuin in een keer om te spitten en het kriebelt om de winteractiviteiten perfectionistisch te voltooien.
Eigenlijk een zeker drukke periode. Ik heb echt moeten leren en daar blijf ik ook iedere jaargetijde mee bezig om niet teveel tegelijk te willen, waardoor ik dan vermoeidheidsklachten krijg. Ik moet dan echt letterlijk tegen mezelf zeggen: ho stop even de rem erop……

Ieder jaar is ook heel verschillend. De ene keer begint het voorjaarsweer al in maart en de andere keer pas half april. De meteorologische datum is ondanks dat bijna altijd gelijk. Hooguit enkele uren verschil, wegens de zonnestand. En het weer daar geen rekening mee houd. Dus eigenlijk een extra prikkel.

Het is dus echt niet zo……OHHH 20 maart is het nog steen en steen koud en eventuele sneeuwbuien…….EN DAN 21 maart het voorjaar begint, en dan schijnt de zon volop met veel hogere temperaturen. Het weer trekt er dus daar niets van aan.