Laatste loodjes op je werk

December is voor veel mensen met (een vermoeden van) autisme een lastige maand. De feestdagen, wellicht vakantiedagen, de afsluiting van het jaar, het kan als de laatste loodjes op je werk voelen. Soms voelt dat als heel zwaar.

Vaak kosten die laatste loodjes heel veel energie. En vooral als je je dan ook nog druk maakt over wat je moet koken voor je bezoek met Kerst, of wat je ergens te eten krijgt. Hoe zal het met de kinderen gaan met die dagen die anders zijn dan normaal, gaan ze zich wel gedragen?

 

Ook op het werk extra lastig

Maar ook op het werk kan deze periode extra lastig zijn voor mensen met (kenmerken van) autisme. Je kunt met deadlines te maken hebben, zoals taken die af moeten zijn voor een bepaalde datum. Of je een eventuele bonus wel of niet gehaald hebt. Maar ook de jaarlijkse kerstborrel kan veel stress opleveren.

 

Wat kun je zelf doen om deze maand goed door te komen?

Op het werk:

 

  • Plan de dingen die moeten in, en zorg dat je daaromheen ruimte hebt voor uitloop en onverwachte zaken.
  • Heb je te veel taken, kijk dan welke taken over genomen kunnen worden. Praat met je leidinggevende, wellicht kan die meekijken naar een herverdeling.
  • Welke informatie wil je graag hebben over de kerstborrel of andere activiteiten? Vraag die informatie op, zodat je weet waar je aan toe bent en wat de bedoeling is.
  • Neem voldoende pauze. Ontspanning is in een maand als deze extra belangrijk.
  • Werk eventueel extra thuis als je werk dat toelaat. Op die manier hoef je niet te reizen en kost een werkdag minder energie.

Thuis:

  • Zorg voor voldoende ontspanning gedurende deze maand. Doe dingen die jij en je gezin leuk vinden om te doen.
  • Zorg ook voor voldoende slaap. Om fijne dagen te hebben, is het erg belangrijk om goed uitgerust te zijn.
  • Plan de dagen/weken niet te vol, zorg voor voldoende ruimte om te schakelen van de ene naar de andere activiteit. En maak een lijstje van dingen die je in die vrije tijd kunt doen, dan hoef je dan alleen maar te kiezen in plaats van nog iets te bedenken.
  • Feestkleding kan heel leuk zijn, maar het kan ook ontzettend kriebelen en irriteren. Let goed op wat je zelf en/of je kinderen aan trekt. Zorg voor comfort en gemak, dat is heel belangrijk om het fijn te hebben. En daar gaat het toch om met de feestdagen, om fijn samen te zijn!
  • En dat zelfde geldt ook voor het eten. Allerlei hoogstaande gerechten zijn misschien leuk, maar het is ook fijn als je dingen kunt eten die je echt lekker vindt. Let daar op bij het koken. En ga je ergens eten, vraag dan naar het menu en onderzoek wat daarvan (met een kleine aanpassing wellicht) bij jou past.

En vergeet vooral niet om te genieten!

 

Werkgevers hebben vaak een potje voor coaching

Wist je trouwens dat werkgevers vaak een potje hebben voor medewerkers dat gebruikt kan worden voor persoonlijke coaching en trajecten zoals Rust en balans op je werk?

Wil jij ook leren om je je tijd en energie zo te verdelen, zodat jij de voor jou juiste dingen kunt doen? Zodat je niet meer steeds doet wat anderen van je willen of verwachten? Maar zodat je de dingen kunt doen die jij belangrijk vindt? Zodat je ook van die vermoeidheid af komt?

 

Gratis ont-stress sessie

Vraag dan nu jouw gratis ont-stress sessie aan! In deze ont-stress sessie bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe ik je daarbij kan helpen. Jouw ont-stress sessie van ongeveer 30 minuten houden we in mijn praktijk of online.

 

Vraag jouw sessie aan via https://www.lekkerinjevelmetautisme.nl/ont-stress-sessie/

Dit delen