Lange excursie

Af en toe ga ik mee met een natuurexcursie. Meestal niet langer dan een 2,5 tot 3 uur.

Vorige week heb ik een excursie gehad niet ver Duitsland in. Nl. Bij Wüllen bij Ahaus. Dat is ongeveer een half uur rijden van ons vandaan. We vertrokken rond 9.30 uur en stapten bij elkaar in de auto. We waren met ons zessen, dus 2 auto’s was voldoende om daar heen te gaan.

Het was dat weekend erg koud, maar gelukkig regende het niet. Af en toe een hagelbui. Voor de tijd van het jaar was het te koud. Nl. rond 14 april.

Een stukje natuurgebied van verschillende bossen welke veelal kalkrijke gronden zijn. De grondsoort lijkt iets op klei, maar het is geen klei.. Een beetje vergelijkbaar met de Löss gronden in Zuid Limburg.

We waren in zeker 4 bossen geweest. Hierbij troffen we de Geelster, Aronskelk, goudvijl, echte gele doofnetel en meer bijzondere wilde planten.

Ook nog gespecificeerd van enkele soorten geelsterren en andere gespecificeerde planten. Het was rond 15.00 uur en de leider kreeg nog idee om naar de begraafplaats te gaan waar de weide geelster te zien was. Het was best vermoeiend. Want je kreeg zoveel informatie te verwerken. Maar het was ook wel fascinerend.

De begraafplaats bleek meer dan 10 kilometer verder te liggen dan de bossen waar we geweest zijn.

Die
Duitse graven, lagen er zeer keurig bij. Het viel op dat er werd geharkt en geschoffeld rond de bijzondere plantage. Hierdoor kwam de weide geelster en enkele andere mooie wilde planten tot hun recht. Ook bijna geen verwaarloosde graven, maar wel veel familiegraven. In Duitsland toch wel iets anders dan in Nederland. Ondanks dat er in Nederland rond de graven ook wel netjes bijliggen. Maar er zijn wel graven, waar heel goed te zien is, dat er geen nabestaanden meer komen om het graf op zich te verzorgen.

Rond 17.00 uur waren weer op de plek van waar we vertrokken waren. Heel interessante excursie, maar ook wel erg vermoeiend en meer dan 1x zolang dan een andere excursie.

Dit delen