Opgeruimd

De feestdagen zijn weer achter de rug. Feestdagen plus één (mijn verjaardag). Ik heb verschillende gevoelens gehad dat mijn verjaardag zich bevond tussen andere feestdagen of op doordeweekse of weekenddagen. Toen ik klein was, vond ik het fijn dat mijn verjaardag in het weekend en/of in de vakantie viel, want dan kon ik lekker computerspellen spelen.

Gedurende mijn middelbare/hoge school periode vond ik het juist fijn om op werkdagen jarig te zijn, want dan konden veel mensen je feliciteren. Tijdens mijn Facebook tijd (nu heb ik dat gelukkig niet meer) maakte het me niet uit, omdat ik toch wel veel verjaardagswensen kreeg. Het ging me ook om de hoeveelheid felicitaties, maar dat kwam omdat ik die aandacht meer nodig had. Nu, dezer dagen, heb ik voldoende mensen om me heen verzameld, waarbij de felicitaties die ik krijg, voelen als meerdere felicitaties.

De feestdag die ik het minst waardeer is Oud en Nieuw. Niet om het gezelschap, de oliebollen of de oudejaarsconferences, maar vanwege het vuurwerk. Hierdoor worden de straten een open veld voor relschoppers die alleen maar rotzooi willen trappen en dingen van anderen mollen. Ik ga dan zelf het liefst niet naar buiten op die dag en het liefst onder de dekens liggen totdat de dag weer voorbij is.

Het kost me ook veel energie op deze lawaaiige dag. Niet alleen omdat het dan nogal eens laat kan worden, maar al die knallen en het ervoor waakzaam zijn, zorgt voor een hoop prikkels die ik moet verwerken. Het liefst zie ik dan ook dat het vuurwerk afgeschaft wordt, zodat de veiligheid beter is en dat er minder schade is aan dingen en mensen.

Maar over het algemeen kijk ik wel uit naar het nieuwe jaar. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Voornemens heb ik ook. Meer sporten, vaker schoonmaken en meer dingen voor mezelf doen die minder nut hebben, zoals series kijken of computerspellen spelen. Voor velen zal dit vast wel mee vallen (behalve sporten, dus afvallen, misschien), maar voor mij is het heel lastig om dergelijke zaken routinematig aan te houden. Ik ben nogal doelgericht en als iets bereikt is, kan dat van het lijstje af.

Maar het vuil en het gewicht komt steeds terug! Het zou wat zijn als je dat kon afvinken. Het heeft niet helemaal te maken met geen zin hebben, maar het zit gewoon niet in me. Maar door me meer bezig te houden met schoonmaken, sporten en oude hobby’s oppakken, geeft wel aan dat ik me meer opgeruimd voel. Niet alleen het huis, maar ook mijn geest. Nu nog zorgen dat zo te houden….