Patronen en gewoontes

Veel mensen met (kenmerken van) autisme hebben patronen en gewoontes. Sommige patronen en gewoontes zijn bewust. Omdat ze helpen het overzicht te houden. En omdat ze duidelijkheid geven in wat er verwacht kan worden. Zo zorgen patronen en gewoontes ervoor dat je weet hoe laat je op moet staan om op tijd op je werk te zijn.

 

Ochtendritueel

Je hebt in de ochtend vaak een vast manier van dingen doen. Op die manier zorg je ervoor dat jij alles wat je moet doen doet. Zodat je tijd hebt om te douchen, te eten en misschien de hond nog uit te laten. En dat je je tas bijvoorbeeld niet vergeet in te pakken.

Soms kan het helpen om de stappen op een lijstje te zetten. Een lijstje op je koelkast of een lijstje in je hoofd. Op die manier kun je alles afstrepen wat je hebt gedaan.

Op deze manier kunnen patronen en gewoontes heel helpend zijn. Herken jij dat bij jezelf?

 

Patronen en gewoontes zijn er ingesleten

Soms zijn patronen en gewoontes er echter ingesleten en is het eigenlijk niet meer helemaal duidelijk waar ze vandaan komen en waar ze voor dienen. En of ze nog wel helpend zijn of dat ze je alleen maar tegen houden.

 

Voorbeeld van mezelf

Ik leg het uit aan de hand van een voorbeeld over mezelf.

Ik heb altijd van donkere kleding gehouden. Ik vind dat donkere kleuren me het beste staan en daardoor voel ik me er ook prettig bij. Het gevolg was dat alles dat in mijn kast lag zwart, donker blauw en grijs was. Met hier en daar een vleugje roze.

 

Kriebelende kleding kost mij energie

Daarnaast is het voor mij een must dat mijn kleding prettig zit. Het kost mij super veel energie als kledingstukken kriebelen, scheef gaan zitten, knellen, etc. Zo kan ik er echt niet tegen als er labels in kleding zitten of mouwen maar driekwart zijn, dan zijn ze voor mijn gevoel te kort. Het klinkt misschien gek, maar ik heb daar echt last van.

Ook het shirt met glitters dat ik voor afgelopen kerst gekocht had, heb ik ondertussen al weer weggegeven. Ik had het net voordat we naar mijn schoonmoeder gingen aangedaan. Daar aangekomen gingen we lekker kletsen en borrelen het shirt begon meer en meer te kriebelen. Binnen een half uur had ik een shirt van mijn schoonmoeder aan en lag mijn shirt al weer in mijn tas. Ik kon het echt niet hebben al dat gekriebel.

 

Alleen maar blauwe kleding

Afgezien van kriebelende labels en glitters, let ik er dus op dat ik donkere kleding draag. Recentelijk kwam ik tot de conclusie dat mijn kast tegenwoordig zelfs niet meer zwart-blauw-grijs is, maar eigenlijk alleen maar blauw. En dat ik dus altijd in donker blauwe kleding gekleed ga. En toen viel het kwartje dat ik dat toch eigenlijk ook wel heel saai vind.

 

Stapje voor stapje

Dus nu ben ik mijn best aan het doen om andere kleuren toe te voegen. Stapje voor stapje. Het werkt voor mij niet om dat in eens een hele andere garderobe aan te schaffen. Dat voelt dan toch niet goed en dan hangt al die nieuwe kleding in de kast en doe ik het niet aan.

Het werkt bij mij het beste als ik beetje bij beetje wat kleur toe voeg. En dus ben ik blij met mijn grijze broek (in plaats van de standaard blauwe die ik altijd draag, en waar ik er 5 van heb) en mijn groene shirt. Het zit lekker en ik voel me er goed in.

 

Welke patronen en gewoontes heb jij?

Zo werkt het ook met patronen en gewoontes op andere gebieden. Check af en toe eens of het patroon en de gewoonte waar je nu gebruik van maakt nog bij je past. Werkt het nog voor je, of is het inmiddels tegen je gaan werken?

Denk dan aan elke dinsdagavond de was opruimen. Dit is misschien ooit het perfecte moment geweest. Maar als je nu op dinsdag een drukke dag hebt, je veel vergaderingen op je werk hebt bijvoorbeeld, je daarna moet koken, je favoriete programma op TV komt en je ook van jezelf je was nog op moet ruimen, dan wordt het misschien een beetje veel.

 

Werken jouw patronen voor je?

Kijk dus af en toe eens naar je patronen en gewoontes. Werken ze nog voor je of werken ze op dit moment tegen je? Hoe kun je daar verandering in brengen?

Wil je dat ik een keer met je mee kijk naar je patronen en gewoontes? Maak dan een afspraak voor een gratis ont-stress sessie. In deze ont-stress sessie bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe ik je daarbij kan helpen. Jouw ont-stress sessie van ongeveer 30 minuten houden we in mijn praktijk of via Zoom.

 

Vraag jouw sessie aan via https://www.lekkerinjevelmetautisme.nl/ont-stress-sessie/

Dit delen