Sinds lange tijd een trimloop gedaan

Diverse jaren geleden liep ik geregeld een hardloopwedstrijd of trimloop. Veelal langere afstanden van 5 kilometer of meer. Zelfs in 2003 mijn laatste hardloop marathon gelopen in Amsterdam. Deze sport geeft me zeker voldoening en het helpt tegen nare gevoelens en overprikkeling.

Geregeld loop ik weleens hard voor mezelf of ik doe mee met een training bij de atletiekvereniging. In oktober werd er gevraagd of er nog belangstelling was om deel te nemen aan de Montferlandrun. Ach laat me dat eens proberen. Het lopen gaat al wat beter. De afgelopen paar jaar heb ik toch regelmatig last gehad van fysieke en mentale klachten.

Mede oorzaak door mijn werksituatie. En natuurlijk speelt leeftijd ook een rol mee. Ik heb me toen ingeschreven voor de 7,5 kilometer. De 15 kilometer vind ik momenteel nog te veel. Wandelend zal dit makkelijk lukken, maar dat is in dit geval niet de bedoeling. Kijken wat ik nu op mijn 59 jarige leeftijd nog kan. Maar ik houd wel als doel, lekker lopen en niet forceren.

Eigenlijk had ik verwacht dat we met een grotere groep zouden gaan, maar de meeste leden gingen met familie of hun gezin daar naar toe. Toch een enkeling die toch samen wilden rijden. Dus toch met een klein groepje waarmee ik mee mocht.

Het was miezerig en koud weer op deze 3 december 2017. Altijd weer, wat moet ik aantrekken, kleed ik mij niet te warm of te koud. En natuurlijk in clubkleding. Deze had ik zeker nog en het zag er nog prima uit. Tijdens grotere wandeltochten heb ik deze ook weleens gedragen. Er is toch weer die wedstrijdspanning, ondanks dat ik helemaal niet als doel heb om zo snel mogelijk te zijn.

Het is ook niet zo massaal als de 7 heuvelenloop in Nijmegen of andere grote lopen. En toch komen op de 15 kilometer wereldtoppers aan de start. Het parcours van de 15 ken ik ook nog wel, omdat het een ‘eenvoudige’ pittig parcours is. Maar met de 7,5 wordt er ergens eerder afgeslagen, welke ik nog niet ken. Maar gewoon de massa achterna lopen, dan zal ik er wel komen.

Aan de start had ik best wel koude voeten, en had ik stijve vingers. Maar na ruim 2 kilometer werd ik toch wel warmer. Het liep zelfs heel lekker, ik moest me zelfs wat inhouden, bij de smalle stukken. Ik was zelfs voor mijn gevoel eerder bij de 5 kilometer dan dat ik voor ogen had. De laatste 2,5 kilometer is ongeveer gelijk als die van de 15, en dat zijn pittige felle klimmetjes.
Zo rond 48 minuten kwam ik aan de finish en ik had het idee dat ik nog wat over had. Toch wel iets sneller dan dat ik van te voren verwacht had.

Het was daarna wel behoorlijk overvol in ‘s Heerenberg, dan krijg je toch wel enigszins last van overprikkeling. Maar dat ik lekker gelopen heb, kon ik deze overprikkeling goed hanteren.

Misschien dat ik vaker een wedstrijdje ga doen, maar dan wel op recreatieve basis. En het wandelen wil ik uiteraard ook blijven doen, want dat ik ook fijn om te doen. Het geeft toch een weldadig gevoel en hierdoor kan ik de prikkels en nare gevoelens ook beter verwerken.
Ik hoop nog jarenlang te kunnen blijven joggen c.q. hardlopen en ook meetrainen binnen de atletiekvereniging.

Dit delen