Tropenrooster

Niet overal op werkplekken is er airco. En dan is het wel erg warm om dan te gaan werken.

Oh wat is het dor en droog overal, beken welke droog staan. Zelfs waar normaal gesproken water door gaat stuift het nu wegens het zand. Bij ons is er veel zandgrond. Op enkele plekken, vooral waar bos en humus is door afgevallen bladeren, is de grond leemachtig.

Het is nu wel extreem, deze langdurige droogte en warmte. Diverse weersrecords zijn er schijnbaar gebroken. En men verwacht in de toekomst, als ik het goed verneem, meer van deze drogere warme periodes in ons land, cq. Europ.

Ik zie ook wel wegwerkers en andere arbeiders wie in de (brandende) zon hun werk moeten doen.

Zullen zij ook een tropenrooster gebruiken?

Vorige week kwam ik op mijn werk en toen gaf de HRM-functionaris dat ik woensdagmiddag niet hoeft te werken. Oef ik schrok daar even van. Ik dacht als eerste, functioneer ik niet goed genoeg op mijn werk en hebben ze mij niet meer nodig. Maar wat bleek dat ze vanaf woensdag een tropenrooster in gingen voeren wegens de hitte. En dit tot en met vrijdag.

Nou die middagen, vooral de vrijdag was het, om in mijn woorden uit te drukken, hakke hakke puf puf. Er is bij ons op het werk geen airco, en wel veel glas in de diverse locaties. Daarop brand de zon aan sommige kanten de hele dag op.

Je hebt eigenlijk zowel thuis als in de tuin genoeg te doen. Maar ik kwam nauwelijks tot actie.

Wat deed ik, de hele middag Tour de France kijken. Die smalle dunne mannen moeten toch ook beulen in die bergen op zo’n racefiets. Van hen wordt toch ook wel veelal het uiterste gevraagd. En zit je daar met je veel dikkere kont voor de TV.

Het hardlopen kon ik ook wel voor mezelf vergeten, voor mij was dit veel te warm, ook zelfs later op de avond vond ik voor mezelf de temperaturen te hoog om het te doen. Dan denk ik ben ik zo verwend, of is dit toch realistisch.

Het slapen gaat ook minder goed af. Gelukkig geen echte slechte nachten, maar wel minder dan normaal.

Hierdoor verlies ik ook wel mijn structuur en moet ik mezelf zeker extra in de gaten houden. Ik wordt dan sjaggerijnig en voel me dan erg onrustig. Ik hoor zo, diverse mensen zeggen, vooral oudere, vroeger was het veel erger…… Mijn ouders redeneren nl. ook zo.

Op het werk hoef ik mij lichamelijk niet eens zo in te spannen. Het is meer geestelijke inspanning. De concentratie is dan voor mij moeilijker. En dan dank ik, aan die mensen wie in hun werk wel lichamelijk moeten inspannen om hun baas tevreden te houden.

Moet ik dan mij voor schamen? Wij wel een tropenrooster en zij misschien niet?

Van mijn begeleidster krijg ik dan te horen, dat ik teveel eis van mezelf en dat ik dan ook recht heb ook goede maatregelen om op een goede manier om te gaan met deze hitte.

Misschien heeft zij wel gelijk en zal ik naar haar luisteren.

Dit delen