Uitstelgedrag

Ken je dat? Dat je weet dat je iets belangrijks of urgents moet gaan doen, maar op één of andere manier kom je er niet toe om er aan te beginnen? Met andere woorden, je hebt last van uitstelgedrag.

 

Hoe ziet mijn uitstelgedrag er uit?

Deze week heb ik stiekem best wel last van uitstelgedrag. Ik ben met allerlei leuke dingen bezig, zoals het coachen van fijne klanten en het voorbereiden van een leuk nieuw programma. En op sommige dagen heb ik bepaalde dingen gepland om te doen.

En dan ben ik met van alles bezig, zoals de kastjes in mijn praktijk opruimen, toch nog even online iets opzoeken. Oja, en die ene ordner moet ik ook nog een keer opruimen, dus die er bij gepakt.

Ik doe op zo’n moment dan allerlei dingen, maar niet de dingen die ik gepland had om te doen.

Heb jij dat ook wel eens?

 

Wanneer krijg ik uitstelgedrag

Ik merk dat ik uitstelgedrag vertoon als ik veel te doen heb in een week en daar geen goede planning voor gemaakt heb. Als ik het allemaal wel in mijn hoofd heb zitten, maar niet overzichtelijk op papier gezet heb.

Dan begint het in mijn hoofd allemaal door elkaar te lopen en verlies ik het overzicht. En daardoor doe ik dus heel veel, maar niet altijd de dingen die ik moet doen. Als je dan niet uitkijkt, blijf je de hele tijd achter de feiten aanlopen en heb je aan het einde van de week niet af wat af moest zijn of wat je gedaan wilde hebben.

 

Wat helpt mij als ik mijn uitstelgedrag herken

Wat mij op zo’n moment helpt is even gaan zitten en die planning wel maken. Alles weer op een rijtje zetten en de bijbehorende prioriteiten bepalen. Daarna werkt het voor mij goed om een inschatting van de tijd te maken die ik er aan ga besteden.

Een extra voordeel van zo’n lijstje, is dat je de dingen die je gedaan hebt ook echt af kunt strepen. Daar krijg ik altijd een goed gevoel van, zo’n streep door een activiteit die af is.

En het fijne is dat zodra ik dat lijstje gemaakt heb, ik altijd een gevoel van overzicht heb. Waardoor de stapel van dingen die moeten gebeuren al meteen minder erg is dan het vooraf leek.

 

Kun jij hulp bij je planning en organisatie gebruiken?

Vind jij het lastig om goed te plannen? Om de dingen die je gedaan moet krijgen ook te doen. Om zo te kunnen organiseren, dat je rust in je hoofd krijgt en je daarmee vermoeidheid en stress voorkomt.

Vraag dan een gratis ont-stress sessie aan. Deze ont-stress sessie houden we online of in mijn praktijk in Best. Tijdens de sessie kun jij je verhaal kwijt over waar je tegenaan loopt bij het plannen en organiseren. En ik kan je uitleggen hoe ik je kan helpen om dat te doen wat nodig is om te doen. Waardoor jij tijd en energie overhoudt voor andere dingen.

Vraag jouw sessie aan via https://www.lekkerinjevelmetautisme.nl/ont-stress-sessie/

Dit delen