Veroudering bij autisme

Er wordt veel gesproken over kinderen met autisme. Maar wat dacht je als je als volwassene of minimaal iemand van middelbare leeftijd of ouder is, om autisme te hebben.

Vorige week woensdag hebben mijn coach en ik een lezing bijgewoond vanuit Rondom Autisme over veroudering bij Autisme. Deze lezing was in Doetinchem op 27 maart.  Was heel interessant. En ik begrijp, en daar geloof ik ook in, dat er hierin veel onderzoek nog voor nodig is.

Daar sprak Rosalien Wilting, wie verbonden is aan de ggz Eindhoven als klinisch psycholoog en therapeut.

De lezing was heel helder en duidelijk. Dat kan je niet overal van zeggen. Ze hield het heel concreet en gaf het heel mooi weer. Want ik maak ook (meestal op ander gebied) dat lezingen heel langdradig en monotoon is. Ondanks het interessante onderwerp.

Het is dus voor mij overduidelijk dat er nog heel veel onderzoek naar gedaan moet worden, naar oudere mensen met autisme. En wie ook daarnaast veelal een late de juiste diagnose hebben gekregen.

Daarna kwamen een mannelijke en vrouwelijke ervaringsdeskundige aan het woord, wie op hun manier ook heel goed weergaven wat autisme voor hen betekend. Beide hebben ook pas na hun 50e de goede diagnose gekregen.

Voor mij heel veel herkenningspunten. Voor van de vrouw wie sprak. Mijn coach vroeg ook aan mij: “Is het voor jou ook herkenbaar”.  Ik  beaamde dit gelijk.

We waren wat aan de late kant, en ik heb gereden. Want mijn coach was al de hele dag ergens in Groningen geweest, welke van ons uit toch al gauw 2 uur rijden is. En ik vond dat niet erg. Het was druk op de parkeerplaats. En het was moeilijk een plaatsje te vinden. Gelukkig was het na 18.00 uur gratis parkeren, daar in de buurt.

Zelfs mijn coach heeft er veel van opgestoken. Het was binnen ook druk. Dus er is veel belangstelling voor dit onderwerp. En volgens mij terecht ook.

https://rondomautisme.nl/wp-content/uploads/2019/03/Presentatie-autisme-bij-senioren.pdf

Ouderen en Autisme – YouTube

Ik de volgende dag ook erg moe. Want het heeft veel indruk op mij gemaakt. Nu nog, want er zijn heel veel raakvlakken waar ik herkenning in heb.

Mijn man heeft een aanbod gekregen, welke door mijn coach geopperd is, om een cursus te volgen: omgaan met partners met autisme.

Hij gaat hier achteraan, en kijken op welke termijn hij hiermee kan starten. Hij snapt heel vaak niet op mijn manier van reageren. Of dat hij raar vindt dat ik niet kan multitasking.

En misschien wel meer dingetjes.

  • 2

https://rondomautism…ij-senioren.pdf

Ouderen en Autisme – YouTube

https://rondomautism…udere-leeftijd/ Hier nogmaals de links. In mijn dagboek kwam het niet goed over.

Dit delen