Vrijwilliger bij Special Olympics Achterhoek 2018

Nu toch een test hoe om te gaan met al die prikkels welke afgelopen weekend bij mij binnenkwamen.

Afgelopen week, en zeker het weekend was erg druk voor mij. Maar goed dat dit voor de verwerking van prikkels niet ieder weekend zo is. Maar aan de andere kant, had ik het evenement niet willen missen.

Daarbij had ik vorige week donderdag nog een kleine fietstocht vanuit de kerk naar een wijnboerderij. Het was toen erg gezellig, maar ja je gaat altijd iets later naar bed dan gebruikelijk.

Daarom heb ik ook geen wijn gedronken. Want dat gaat, als ik te vermoeiend bent, erg in de benen en vooral in mijn hoofd zitten.
Ook had ik afgelopen week veel prikkels moeten verwerken, wegens de wijziging van mijn werkplek. Nu werk ik over de hele week over de drie locaties. Dat is ook nog wel wennen, hetgeen ook wel vermoeiend is.

Vrijdagavond was de opening van de Special Olympics Achterhoek. Ik had een vrijkaartje en ben er vanuit mijn werk daar heen gegaan. Het Graafschap Stadion (De Vijverberg) ligt slechts rond 2 kilometer van de hoofdlocatie van mijn werk af.

Het duurde ongeveer 1,5 kilometer. Erben Wennemars en Erik Hulzebosch waren de presentatoren en bracht echt de zwoeng erin. De sporters (gehandicapten met een IQ van maximaal 70%) kwamen met begeleiding het stadion binnen. Zo tussen de 15 00 en 2000 sporters uit heel Nederland en enkele uit België en een paar uit andere landen. De juk box stond vreselijk hard aan.

Wat een lawaai. Maar hoe het verder opgezet is, is zeker erg leuk en toch ook wel sensationeel. Op terugweg in de auto heb ik de radio uitgelaten. Ik voelde de overprikkeling al opkomen. Maar ik wilde dit eigenlijk ook niet missen. 22 sporten op 14 locaties bij ons in de Achterhoek worden deze spelen het hele weekend gehouden.

In Winterswijk, bij de atletiekclub Archeus, waar ik zelf lid van ben, werd de atletiek bedreven. Ikzelf was afgelopen zondag vrijwilliger, waarbij ik merendeel jurylid was.

Zaterdag had ik nog thuis dingen te doen en wilde ik uitslapen. Ook had ik corvee dienst van de volkstuinvereniging. Dit is maar hooguit 2 uurtjes. Maar toch, je moet er wel klaar voor staan. En op zich vind ik dat ook billijk.. Zo een keer per jaar. Gelukkig was dit in een lekker rustige omgeving.
Dus die zaterdag was ik ook zeker druk.

Zondag stond ik rond 6.30 uur op. Om 8.00 uur moest ik op de baan zijn. Ik werd met 3 anderen ingedeeld bij het verspringen. Het was af en toe flink doorwerken, wegens de tijd wat er stond om deze goed af te werken. Daarna bij het kogelstoten en toen staan bij de 400 en 800 meter of de atleten wel in de baan bleven of elkaar niet in de weg lopen. (dit volgens de regels).

Het was zeker de moeite waard om dit mee te maken. De meesten namen hun sport heel serieus aan. Diverse hebben echte topsportersmentaliteit. En hieronder zitten ook echte talenten tussen. Er zijn diverse die vrij makkelijk de 400 meter onder de minuut kunnen hardlopen. De regels zijn hetzelfde als bij “gewone” wedstrijden. Maar hoe ga je er mee om of hoe verklaar je het tegen over deze verstandelijke beperkte sporters.

Na afloop helpen opruimen en lekker patat met een kroket eten.
Voor een gebied zoals bij ons in de Achterhoek is dit toch wel heel bijzonder. En ik had dit niet willen missen.

Ik merk nu op deze maandag dat ik zeker de laatste dagen heel veel prikkels heb gehad, en ben deze nog druk aan het verwerken.

Dit delen