Wat heb je nodig?

Wat heb je nodig? Dat werd afgelopen week aan onze jongste gevraagd door de podotherapeut waar hij al jaren komt. Ze had iets over autisme geleerd en wilde weten of ze iets kon doen tijdens zijn bezoek, zodat het voor hem duidelijk en fijn is.

Gelukkig zijn wij heel blij met onze podotherapeut en gaf onze zoon aan dat hij van haar op dit gebied niets extra’s nodig heeft. Dat ze dingen al heel duidelijk uitlegt en checkt of hij het begrepen heeft.

Ik was heel blij met haar vraag en tegelijkertijd bracht het ook herinneringen met zich mee.

 

Communicatie gaat ook wel eens minder goed

Die herinneringen gaan bijvoorbeeld over onduidelijkheden bij een bezoek aan het ziekenhuis. Of een snelle aanname van een tandarts die verkeerd valt. Of vage taal op een gipsafdeling, waardoor het onduidelijk is wat precies de bedoeling is nadat het gips verwijderd is.

 

Stel jij vragen als er iets niet duidelijk is?

Gelukkig stelt onze zoon gewoon nog 10 vragen als hij dat nodig heeft. Maar ik ken ook veel mensen met (kenmerken van) autisme die dat niet zouden doen. Die gaan er thuis over piekeren wat nu precies de bedoeling is en krijgen er veel onrust van in hun hoofd.

En dat piekeren en die onrust in je hoofd, kan voor veel vermoeidheid en stress zorgen, dat is natuurlijk nooit prettig.

Herken jij dat bij jezelf, dat het lastig is om in onduidelijke situaties om helderheid en antwoorden te vragen? Of ben je er juist heel goed in? Laat het me weten in een reactie.

 

Ik stel die vraag ook heel vaak

In mijn praktijk stel ik de vraag “wat heb je nodig” ook heel vaak. Ik help mensen met (kenmerken van) autisme uit te vinden wat ze nodig hebben in bepaalde situaties.

Zodat je weet wat je zelf kunt doen om de duidelijkheid die je nodig hebt te krijgen. En zodat je de mensen in jouw omgeving duidelijk kunnen maken wat bijvoorbeeld voor jou belangrijke informatie is. Op die manier kun je je partner, ouders, kinderen, collega’s en vrienden helpen om de rust in jouw hoofd te bewaren.

 

Weet jij goed wat jij nodig hebt?

Weet jij goed wat je nodig hebt? En kun je dat ook aan anderen aangeven, zodat ze je kunnen helpen op momenten dat het je zelf even niet meer goed lukt? Of vind je dat eigenlijk best wel lastig? Sowieso om het te weten en dan ook nog om het goed toe te kunnen passen.

Wil jij hier hulp bij hebben? Maak dan een gratis, vrijblijvende afspraak voor een ont-stress sessie. In deze ont-stress sessie bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe ik je daarbij kan helpen.

Vraag jouw sessie aan via https://www.lekkerinjevelmetautisme.nl/ont-stress-sessie/

Dit delen